Als je een Raspberry Pi koopt, dan kan je er voor kiezen om meteen een voorgeïnstalleerd SD of microSD kaartje met hierop Noobs of Raspbian als besturingssysteem te kopen. Hierdoor kan je meteen starten met de Raspberry Pi, zonder besturingssysteem op het SD kaartje werkt je Pi niet.

De nieuwere Raspberry Pi’s (Pi A+,B+, 2, 3 of Pi Zero of later versies) hebben allemaal een microSD kaartlezer (aan de onderkant, er staat dan ook MICRO SD CARD naast geschreven), dit is hetzelfde formaat kaartje dat in veel telefoons gestopt kan worden:

In de eerste Raspberry Pi’s (model A en B) gaat de standaard SD kaart:

 

Als je zelf andere dingen wil installeren of je SD kaart doet het niet meer, dan kan je zelf je besturingssysteem erop zetten. Een lijstje van mogelijke besturingssystemen vind je op de  https://www.raspberrypi.org/downloads/ website, hier kun je ze ook downloaden. Het enige wat je dan nog nodig hebt is een eenvoudig programma om het besturingssysteem, hiervoor gebruiken we het programma Etcher wat je kan vinden op https://etcher.io/ en daar meteen kan downloaden voor jouw smaak computer. Het SD kaartje zit dus voor het downloaden en beschrijven niet in de Raspberry Pi. Snelle stappen zijn:

  • Stop je SD kaartje in een computer (niet je Raspberry Pi!), negeer de mogelijke berichten over het formateren van je kaart voor gebruik.
  • Ga naar https://www.raspberrypi.org/downloads/ en download je besturingssysteem op je computer (niet je Raspberry Pi), open het .zip bestand en pak het uit.
  • Ga naar https://etcher.io en download Etcher op je computer (niet je Raspberry Pi).
  • Start Etcher en selecteer het uitgepakte .img en selecteer je SD kaart en wacht een paar minuten.
  • Soms geeft Etcher een foutmelding, probeer het dan nog eens, als het meerdere keren niet lukt kan het aan je SD kaartje liggen en is het handig een ander kaartje uit te proberen.

Stop de kaart in je Raspberry Pi en sluit de Raspberry Pi aan op de stroom, beeldscherm/TV en andere randapparatuur die je nodig hebt.

SD card images: By Original: 毛抜きDerivative work: Tkgd2007 (This file was derived from: Sdcard.svg) [GFDL or CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Raspberry_Pi2_LogoMet de Raspberry Pi versie 2 kan je dingen doen die met de eerste tragere versies niet werkbaar zijn. In dit bericht geef ik voorbeelden van wat je nu beter kan draaien met deze Pi versie 2. Doordat de Pi een nieuwere ARM v7 instructie set ondersteunt, kan je nu ook besturing systemen draaien die op de oude Pi met ARM v6 ondersteuning niet draaien.
Continue reading

Er is een opvolger in de lijn van de Raspberry Pi B en B+, de Raspberry Pi 2. Deze versie heeft een nieuwe ARM v7 quad core architectuur en 1GB aan geheugen in plaats van 512MB geheugen en een ARM v6 single core architectuur. Verder is alles gelijk gebleven aan het model B+. De Raspberry Pi Foundation heeft er alle vertrouwen in dat dit het populairste model wordt, de productie is nu gezet op 20.000 per dag, de start voorraad van 150.000 was al binnen een paar dagen uitverkocht. Op Internet verschijnen ook al de eerste video’s van de Pi 2 in actie (veel game console emulatie voor PSX/N64). Ook toepassingen voor multi-media en web applicaties lijken veel voordeel te hebben van de nieuwe CPU en het extra geheugen. Continue reading

De serie over het gebruik van de camera module moet natuurlijk starten met een introductie van de camera module, hoe je de module aansluit op de camera poort en welke dingen je er mee kan. Veel info om in 1x te lezen en de informatie zal ook nog worden aangepast. Klik op de onderstaande links als je direct een stuk wil en niet de hele pagina in 1x wil doorlezen: Continue reading

tldrBinnenkort krijgen de berichten ook een tl;dr gedeelte. Tl;dr staat voor ‘Too long didn’t read’ en betekent dat de tekst te lang is. Het tl;dr gedeelte is via een link in het bericht direct te bereiken en bevat alleen de stappen zonder uitgebreide uitleg. Mocht je een stap niet begrijpen dan kan je de stap opzoeken in het bericht voor meer uitleg.

Raspberry_Pi_CamTimelapse is een Engelstalige term die je kan vertalen in het Nederlands naar de ‘tijd die voorbij gaat’. In de fotografie is een Timelapse een serie foto’s van hetzelfde onderwerp, waarbij je om de zoveel tijd een foto gemaakt hebt. Een Timelapse kan bijvoorbeeld een foto per minuut, per dag, maand of jaar zijn. Het hangt er vanaf wat je wil laten zien, zo kan je met een opname per minuut het optuigen van de kerstboom in minder dan een halve minuut laten zien. Er zijn ook timelapses van jaren, waarbij 1 foto per dag gemaakt wordt om bijvoorbeeld te laten zien hoe je haar groeit.

Continue reading

MCPI_TNTHet leuke van de Minecraft: Pi Edition (MCPI) is dat je van buitenaf dingen kan veranderen in de Minecraft wereld. Zo zijn bijvoorbeeld de TNT blokjes niet ‘actief’ als je ze gewoon in Minecraft Pi gebruikt en kan je ze dus niet laten ontploffen. Dit kan wel als je van buitenaf de blokjes activeert. In 20 minuten kan jij dit ook, alles wat je nodig hebt staat op deze pagina. Je moet minimaal de nieuwste versie (1.3.10 september 2014) van Raspbian met Minecraft geïnstalleerd hebben om de uitleg te volgen. Zoals altijd bij Minecraft Pi Edition moet je Pi aangesloten zijn op een beeldscherm of TV, Minecraft op de Pi werkt niet op afstand via bijvoorbeeld VNC. Continue reading

Het Raspberry Pi model A+ is uit en lijkt een waardevolle aanvulling op de B+. Zelf heb ik maar een model A, omdat er een tijdje geleden een aanbieding was van de Pi camera in combinatie met een model A. De prijsstelling van de A+, het formaat (kleiner dan de B+) en het feit dat de A+ 25% minder stroom verbruikt dan de B+, zorgt ervoor dat dit een interessante aanvulling is op de bestaande modellen. Zodra ik een A+ heb zal ik de Inleiding Raspberry Pi pagina aanpassen. Wel blijft het model A+ wat lastiger opzetten in bijvoorbeeld een klaslokaal setting, omdat de netwerk-poort ontbreekt, maar voor draagbare projecten (op batterijen) lijkt deze versie ideaal.

RaspberryAplus

SteveBlHi, dit is Steve. Steve is het standaard karakter in de Minecraft: Pi Edition. Deze versie van Minecraft is speciaal voor de Raspberry Pi hardware gemaakt. De Minecraft: Pi Edition (MCPI) is beperkt in vergelijking tot de PC of spelcomputer versies, maar daarom niet minder leuk. Er zijn al flink wat voorbeelden van wat je in Minecraft op de Pi kan doen. In dit eerste stukje beschrijf ik de basis van Minecraft op de Pi, ik laat zien hoe je twee of meer Pi’s via een lokaal netwerk in multiplayer Minecraft laat werken. In het vervolg artikel laat ik zien hoe je met Python programmeren grappige dingen kan maken in je Minecraft wereld. Continue reading